Bağlama Hakkında Merak Edilenler | Ankara M.E.B. Özel Senkron Müzik Gitar - Piyano - Resim Bale Kursu

Bağlama Hakkında Merak Edilenler

Tarih boyunca Anadolu, pek çok kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Anadolu halk sanatı, bu uygarlıkların ortak bir oluşumudur. Birçok halk çalgılarımız  gibi Bağlama da bizim kültürümüzde olan en önemli çalgılarımızdan bir tanesidir. Bağlamanın ilk olarak nasıl ortaya çıktığına ilişkin net bir bilgi olmasa da, yapılan araştırmalar sonucunda en önemli iki görüş ortaya çıkmıştır. Bir görüşe göre ilk kez Orta Asya Türkleri tarafından Kopuz ismiyle bilinen bir çalgı olarak kullanıdığı düşünülse de, diğer bir görüşe göre, M.Ö. 3000 yıllarına ait Hitit kabartmalarında çalgının sapı, gövdesi, burguları ve püsküllerinin dahi olduğu, bu sebeple    sadece Orta Asya’ya bağlanmaması gerektiği düşünülmektedir.


Bağlama yörerele ve sahip oldukları boyutlara göre farklı isimlerle anılır.
*CURA: Akdeniz ozanları tarafından oldukça fazla kullanırlar, daha çok yörük halk çalgılarımızdan birisidir. Boyut olarak 55-65 cm aralığında olup, bağlama ailesine ait en küçük çalgı türüdür.
*ÇÖĞÜR: Gövde boyutu olarak curadan daha büyük, sapının boyutu olarak da yine curadan daha uzundur. Günümüzde Kısa Sap Bağlama olarak da bilinmektedir. sap olarak bir boy büyüğü ise Uzun Sap Bağlama olarak bilinir. Bazı yörelere göre uzun sap bağlamaya Tambura da denildiği bilinmektedir.
*Divan Sazı: Divan sazı tekne boyutu ve sapının uzunluğu olarak Uzun Sap Bağlamadan daha büyük, ses tınısı olarak da daha bas sese sahip bir bağlama türüdür. Tekne boyutu 48-52 cm arasında değişmektedir. 52 cm’den daha büyük tekneye sahip olan bağlamalar ise Meydan Sazı olarak bilinmektedir fakat günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır.
Yaşadığımız coğrafyanın, ait olduğumuz kültürün bir mirası olan Türk Halk Müziğinin icrasında kullanılan Bağlama, Türk kültürünün en önemli çalgılarından birisidir.

Senkron Müzik ve Sanat Kursları Ankara Bağlama Kurs Fiyatlarımız ve Kampanyalar hakkında Daha detaylı bilgi ve Ücretsiz tanışma derslerimize katılmak isterseniz Ankara Bağlama Kursu / Dersi Randevu için Ücretsiz Tanıtım Dersi Formu Bölümümüzü doldurabilirsiniz.

Yorum Yazın